Генеративни рисунки

За презентацията е нужен JavaScript.

 

Рисуващи роботи

интерактивна инсталация, вариращи размери
PC, Arduino, PureData, камера, серво мотори, монитор, рисунки

„Произведенията на генеративното изкуство са изцяло или отчасти създадени с използването на автономни системи. Система в този контекст обикновено е нечовешка и може самостоятелно да определя характера на произведението на изкуството, които иначе биха изисквали решения, направени директно от художника. В някои случаи човешкия създател може да претендира, че генеративната система представлява негова собствена художествена идея, а в други, че системата поема ролята на създател.“
(wiki)

Рисуващата машина е интерактивна инсталация, чиито творби са синтез между няколко фактора – програмата, която изпълнява, влиянието на публиката върху нея, околната среда и динамиката на двойното махало. Експериментът се движи по тънката електриково зелена линия между изкуството и науката трансформирайки хипотетично предвидимо- непрeдвидимите данни в графични изображения.

Като създател на рисуващия робот, се абстрахирам от процеса на създаване на художественото произведение и оставям творческата дейност на творбата си. В този процес въвличам и публиката, която чрез действията си взаимодейства с робота, но оставя тълкуванието на тази интеракция на самата машина, която чрез собствената си логика ще се „вдъхнови/препрограмира“, за да промени рисунката си. Експеримента повдига въпроса за авторството на творчеството: дали принадлежи на твореца, на медията му или е плод на средата в която се ражда произведението?

Изложбата не трябва да се приеме като нещо завършено, защото по време на престоя си в галерията роботите, които създадох и програмирах ще продължават да рисуват синтезирайки параметричността на компютърната програма със „случайните“ зависимости във физическия свят и ще допълват експозицията до нейното закриване.

В изложбата са включени роботи, които рисуват, техните творби, видеоарт и още нещо.

Откриване: 21 Август от 19:00 часа в Изложбена зала „Лубор Байер“, Стара Загора.
Закриване: 29.08 в 18:00 часа

Още документация

fb събитието

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s