горе долу

снимка от книгата на: Хенриета Тодорова и Иван Вайсов, НОВО-КАМЕННАТА ЕПОХА В БЪЛГАРИЯ, 1993.

Често пъти когато рисуваме и запитаме колега или учителя по рисуване, как му изглежда работата ни, когато той каже „горе долу“ това може и да означава абстрактно понятие – един декоративен елемент, т.е. ‘първобитни’ творби, тогава когато е нямало учители които да учат художника как да рисува*. А може и да значи че като със самолет трябва да продължиш вълнообразния си полет над изкуството.

*Може и да значи нещо като карта на пътя на прехода към финала на творбата – както да вървиш по билото на ппланината – нагоре надолу, нагоре надолу и да се оглеждаш горе и долу, за да се насладиш на разходката и пейзажа. Може и рикушетиращата траектория на изкуството да означават. А защо не и гащеровидната усмивка – тоест да се усмихнеш когато видиш собственика на къщата по гащи.**

Защо къщата е декорирана така? тя планина ли е или пълнина или човекът се е опитал просто да нанесе абстрактен рисунък незначещ нищо просто играещ си с ритмичното редуване на светлина и сянка, докато материално декорира планината върху глинената си къща а пространството в нея става – пещерата от палеолитната епоха, спомен за отминалото жилище.


за в декоративните изкуства

От праисторическата къща на Азмашката могила, археолозите са открили само глинената основа, декорирана чрез вдлъбнати линии, направени с пръсти.

Защо къщата е декорирана така (като планинска верига), – от какво е направена, и какво праисторическо убежище замества? (отг: пещера в планина)

Как си предствяте че украсата е продължавала нагоре по стените на къщата (нарисувайте я и я оцветете(пиктограма четка бои) + скица за рисуване и оцветяване

тук добре се вижда устройството на къщата, както и начинът за направа на стените

ето така е изглеждала основата на една от първите къщи – добре се вижда на втората фотография, как се намира в основата на селищната могила, т.е. това е може би едно от първите жилища построени там, а могилата се е оформила върху селището в течение на времето.

Според вас как са се натрупвали тези могили? дали хората тогава не са имали изтривалки за крака, да изтриват обувките си от калта извън селището и изтривайки се пред къщата си не са натрупали всичката тази пръст?

____** и колко цуплив би изглеждал представен с изразните средства тогава

Вашият коментар